clean core strategie
Met een ERP clean core strategie kunnen organisaties profiteren van de nieuwste releases en cloud-compliant uitbreidingen (extensies) en aanpassingen. Door het omarmen van deze strategie ontstaan nieuwe kansen voor organisaties in termen van o.a.
· Snellere design-to-operate
· Hogere flexibiliteit
· Meer innovatiekracht
· Lagere TCO
Maar wat is clean core dan precies?
Dit is een ERP-systeem waarbij de core (de kern van de software) geen maatwerk bevat, we hebben het dan over een standaard ERP-systeem. Clean core gaat over de volgende assen:
· Processen: voor het leveren van producten en diensten (bedrijfsservices)
· Gegevens: informatie (configuratie, master, transactioneel) die in bedrijfsprocessen worden gebruikt
· Integratie: het koppelen van oplossingen voor het uitwisselen van gegevens
· Beheer: onderhoudsactiviteiten in een ERP systeem
· Extensies: extra functionaliteit voor unieke organisatorische behoeften
Ter illustratie zie figuur hieronder.
Waarom een clean core ERP-systeem?
Een systeem met een clean core maakt bedrijfsprocessen toekomstbestendig. Een clean core zorgt ervoor dat het uitvoeren van bedrijfsprocessen in een ERP-systeem stabiel en betrouwbaar blijft, terwijl de bedrijfsprocessen wendbaar blijven. Een clean core biedt een belangrijke basis om te innoveren en de stap te kunnen maken naar S/4HANA on premise of de cloud (private of public). Daarnaast levert het tijdens upgrades en beheer een forse kostenbesparing op omdat extensies de core niet raken.
Is maatwerk dan niet meer mogelijk?
Zeker wel. Bedrijfsprocessen verschillen van organisatie tot organisatie. Klanten hebben ERP-systemen nodig die via maatwerk hun specifieke en unieke scenario's kunnen dekken. Deze aanpassingen worden noemen we extensies.
SAP-klanten hebben in het verleden een klassieke aanpak gevolgd om extensies te implementeren door gebruik te maken van bijvoorbeeld user- of customer exits. Dankzij deze extensies konden ontwikkelaars de SAP core aanpassen. Dat is echter niet langer een duurzame aanpak voor cloud oplossingen, klassieke extensies zouden te veel complexiteit toevoegen aan de core en maakt het adopteren van agile praktijken lastig. Het implementeren van nieuwe softwareversies is vaak (te) complex, (te) lang of (te) duur.
Om deze uitdaging aan te gaan, was het noodzakelijk het klassieke concept extensies duurzaam aan te passen aan moderne bedrijfsmodellen. SAP heeft hiervoor het model van Gartner gebruikt, dit model staat bekend als het Bi-Modal IT. Dit model geeft organisaties richting aan hun digitale transformatie.
In navolging van Bi-Modal IT en in lijn met de adoptie van Cloud-oplossingen, biedt SAP On-Stack, In-App en Side-by-Side (custom data & apps) extensie mogelijkheden. Hiermee kunnen bedrijfsprocessen aangepast worden naar organisatiespecifieke en unieke scenario’s binnen SAP. In het onderstaand figuur is het Bi-Modal IT ‘vertaald’ naar het ERP SAP platform.
Als maatwerk nog steeds wordt ondersteund dan kan bij een migratie van SAP business suite naar S/4HANA al het huidige maatwerk mee?
Het ‘simpele’ antwoord is nee. Veel SAP-objecten die in custom code worden gebruikt hebben nieuwere versies of kunnen niet meer worden gebruikt (obsolete), ook het, in de custom code, aanroepen van ECC-tabellen zoals bijvoorbeeld MARA wordt lastig omdat S/4HANA gebruik maakt van een andere techniek (Core Data Service) om gegevens op te halen en weg te schrijven.
Waar te beginnen?
Inzicht geeft uitzicht. Weten welk maatwerk gebruikt wordt in het huidige SAP Business Suite landschap en voor welk bedrijfsproces dit maatwerk van toepassing is, is een eerste stap op weg naar een S/4HANA migratie en een stap om te komen tot een clean core. SAP heeft tooling beschikbaar, zoals de ABAP Test Cockpit (ATC), die helpt bij het analysen van het huidige maatwerk.
Na de analyse van het maatwerk volgt het classificeren van het maatwerk door het stellen van de volgende vragen:
1. Wordt het maatwerk nog gebruikt?
2. Draagt het bij tot ons onderscheidend vermogen?
De eerste vraag is low hanging fruit en kan sowieso uitgefaseerd worden. Het antwoord op de tweede vraag vraagt meer aandacht. Een goed ingerichte governance gaat hierbij helpen, door bijvoorbeeld de besluitvorming bij een decision board neer te leggen. Maatwerk dat niet door de decision board komt, dus geen onderscheidend vermogen biedt, kan worden teruggebracht naar standaard SAP. Dit laatste heeft wel impact op gebruikers. Terug naar standaard SAP betekent immers dat de uitvoering van het bedrijfsproces er anders uit komt te zien, hou daar dus rekening mee.
Wat overblijft en de core niet raakt, kan in principe (voorlopig) blijven. Voor maatwerk dat de core wel raakt, biedt SAP de mogelijkheid om dit maatwerk te migreren naar On-Stack of Side-by-Side extensies.
Hoe dat precies werkt, leg ik uit in mijn volgende blog, so stay tuned!
Mocht je meer willen weten over de mogelijkheden van het Clean Core concept binnen de SAP business suite of S/4HANA neem dan contact met ons op.
Jan van Hoof, solution architect en partner bij nXtblue.